Når du gerne vil starte dit eget firma, går du en længere proces i møde. Det handler nemlig ikke kun om at finde det helt rette hjørneskrivebord. Du skal også finde ud af, hvilken selskabsform der passer bedst samt et ledigt og godt navn – og mange andre ting.
Derfor har vi i det nedenstående samlet tre gode råd til dig, der gerne vil starte dit eget firma. Forhåbentlig gør det processen lidt nemmere for dig.
1. Start med at finde ud af, hvilken selskabsform virksomheden skal være
Når du gerne vil starte en virksomhed, skal du finde ud af hvilken selskabsform virksomheden skal være og her kan du overordnet vælge mellem to selskabsformer:
- En personligt ejet virksomhed
- Et kapitalselskab
Der er fordele og ulemper ved begge selskabsformer, så derfor bør du overveje grundigt, hvad du vælger.
Hvis du vælger at oprette et personligt ejet selskab, skal du ikke betale for oprettelsen dit selskab. Det vil med andre ord sige, at du ikke skal indskyde noget mindstebeløb som startkapital. Til gengæld hæfter du selv personligt for gældsforpligtelserne i virksomheden.
Det vil sige, at hvis selskabet ikke kan betale sine regninger, vil du i stedet selv skulle betale dem af egen lomme. Det vil derfor også sige, at der er risiko for, at du skal sælge eksempelvis hus eller bil, hvis virksomheden går konkurs.
Vælger du derimod at stifte et kapitalselskab, skal du betale et mindstebeløb i startkapital. Derfor kræver det også, at du har midlerne i enten kontanter eller andre aktiver.
Til gengæld har du med et kapitalselskab mulighed for at fjerne den personlige gældsforpligtelse. Det vil sige, at du ikke hæfter personligt for de eventuelle gældsforpligtelser, som virksomheden ikke kan overholde.
2. Find et godt og ledigt navn
Noget af det vigtigste for en virksomhed er et godt navn. Navnet repræsenterer nemlig virksomheden og fortæller om, hvad den kan. Derfor bør du også bruge lang tid på at finde det helt rigtige navn.
Måske kan det være en god idé at gå på jagt i historiebøgerne. Her kan du ofte finde navne på eksempelvis guder eller andre væsner, som du kan bruge til at navngive din virksomhed.
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal kalde din virksomhed, bør du fokusere på virksomhedens funktion. Hvad er det, den kan gøre? Hvad er det, den kan hjælpe med?
Hvis du eksempelvis skal starte en fertilitetsklinik, kunne det være en god idé at overveje et mytologisk navn. Stort set alle tidligere religioner havde en gud, der repræsenterede frugtbarhed.
På samme måde kan du lede efter navne i historien eller måske endda popkulturen. Det er blot vigtigt, at du tager hensyn til ophavsretten. Du må altså ikke bruge et navn, der er beskyttet.
Ligesådan er det også vigtigt, at du vælger et navn, der er ledigt. Der må ikke være andre virksomheder i Danmark, der bruger præcis samme navn.
Hvis du er tvivl om, hvorvidt et navn er ledigt, kan du slå det op i det centrale virksomhedsregister. Her står navnene på alle de virksomheder, der er registreret i Danmark.
3. Afsæt penge til advokathjælp
Det er ikke noget særsyn, at et nyligt opstartet firma ikke har mange penge. Men selvom budgettet er stramt, er det altid en god idé at afsætte penge til advokathjælp. Der er mange faldgruber, når du gerne vil starte et firma. Særligt, hvis det er første gang. Derfor kan du lige pludseligt få brug for en advokat – og så er det vigtigt, at du har midlerne.
Sørg derfor for, at du løbende afsætter penge til advokathjælp, for så er du godt forberedt.